Otti suorastaan aivoon kun kuulin tänään radiosta, kuinka paljon ihmiset kippailevat kaatopaikkajätettä ns. "hyötiksille" ja ekojätekeräyksiin. Sieltä löytyy patjanraatoja, kodinkoneita, maailpurkkeja ja jopa auton moottoreita. Tietysti voisi ajatella, että parempihan se on näille jätepisteille viedä kuin metsään, mutta eikö samalla vaivalla veisi suoraan kaatopaikalle missä ne voidaan asianmukaisesti loppusijoittaa?

Lisäksi moni kierrätettäväksi soveltuva jäte muuttuu kierrätyskelvottomaksi jos se jätetään esim. sateen armoille ulkoilmaan. Ilmeisesti kierrätyspisteitä on vieläkin liian vähän. Vaikka luulen, että monessa tapauksessa on niin, että vaikka tarvittava jätepiste olisi 10km säteellä, ei sinne silti jaksettaisi roudata tavaraa ja mielummin vietäisi peräkärrylasti lähimmän kaupan hyötikselle.

Nythän tässä käy myös niin, että me kaikki maksamme noiden muutamien "ympäristörikollisten" jätemaksut. Kun kippaa rakennusjätteensä suoraan ekopisteelle, siirtää omat jätemaksunsa koko yhteisön maksettavaksi. Ilmeisesti vuositasolla yhteisöt maksavat n. 80 000 euron edestä yksityisten ihmisten jätemaksuja joutuessaan siivoamaan ja toimittamaan väärään paikkaan viedyt rojut.

Eikä nuo jätemaksut yksityisen ihmisen kohdalla ole kovin kummoiset. Melko pikkurahalla saa vietyä esimerkiksi juuri rakennusjätteensä kaatikselle, missä se käsitellään asianmukaisesti. Ongelmajätteet ja moni muukin jäte otetaan jätepisteelle aivan ilmaiseksi (ainakin omalla paikkakunnallani).

Eli onko se nyt niin suuri vaiva ajaa joitain kilometrejä enemmän ja kuskata jätteensä sinne minne kuuluukin ja kenties maksaa pieni maksu siitä, että jäte käsitellään oikein? Kysyn vaan..

 

No, ettei menisi täysin marisemiseksi, niin kerrottakoon iloisiakin asioita. Tänä kesänä koitti taloyhtiössäni viimeinkin se ilon päivä, että jätepisteelle ilmestyi metallin- sekä kartonginkeräys. Jei! :)