Lisäaineettomasta ruuasta innostuneena (kts. suuri ruokahuijaus) päätin, että tästä lähtien tehdään ruokaa mahdollisimman "alusta asti" sekä leivotaan suurin osa leipäsista ja sen semmoisista itse. Ja koska jauhopeukalointi on aloitettava siitä mikä on itselle tutuinta, olen leiponut paljon sämpylöitä. 

Jauhoissakin yleensä aina on jotain lisäainetta, vähintäänkin jauhoparannetta, mutta muutama luomujauho on olemassa, missä ei noita aineita ole. Oikeastaan pitäisi löytää joku paikallinen mylly, josta hakea jauhot aina tarpeen mukaan. 

Koska minulla on aina tapana jotenkin yrittää saada kaikesta tekemästäni "omannäköistä", on näihin sämpylöihini eksynyt pellavan- ja auringonkukansiemeniä. Tässä summittainen ohje (jota käytän sämpylöideni runkona muokkaillen sitä milloin mitenkin)

n. 6dl vettä

50g hiivaa

hiukan suolaa

2rkl siirappia tai hunajaa (reilun kaupan siirappi on erittäin toimiva tässä!)

1-2dl siemeniä

n. 1,5 l jauhoja

n. 1/2 dl öljyä

Hiiva liuotetaan ensin kädenlämpöiseen veteen, lisätään suola ja siemenet sekä siirappi (tai hunaja). Alustetaan taikinaan jauhot ja lisätään lopuksi vielä öljy. 

Taikinaan annetaan kohota rauhassa suurinpiirtein kaksinkertaiseksi. (tässä hyvää aikaa puuhailla kotihommien parissa). Sen jälkeen leivotaa sämpylöiksi ja annetaan vielä hetki odotella pellillä (sen aikaa kun uuni lämpenee). Paistetaan 225 asteessa n. 15min.

Hyvää tulee, meillä nämä ainakin tahtovat huveta päivässä tai parissa ihan vain kahden syöjän voimin....