Havahduin kauppareissulla kuuntelemaan radiota, yleensähän se vain on autossa päällä ilman että sen tuottamiin ääniin sen kummemmin kiinnittää huomiota. Nyt kuitenkin terästin kuuloani kuullessani seuraavan lauseen "biojätepussit eivät oikeastaan ole biojätettä, sillä ne eivät maadu yhtä nopeasti kuin muu biojäte ja siksi se erotellaan sekajätteen joukkoon".

Meidän taloudessakin näitä pusseja on joskus käytetty, aina kun ei tule tarpeeksi sanomalehtiä tms. mainospostia, josta saisi jätepussin muotoiltua. Kuulemassani radiokeskustelussa huomautettiin myös, että moni biohajoavaksi muoviksi kehuttu tuote ei oikeasti ole biojätettä, sillä se maatuu niin hitaasti. Esimerkiksi biohajoavat vaipat pitäisi ehdottomasti laittaa tavallisen jätteen joukkoon, ei biojäteastiaan.

Biojätepussin valmistuksessakin todennäköisesti käytetään fossiilisia polttoaineita, jotka taas lämmittävät ilmastoa. Samoin pitkä hajoamisaika (vaikka se siis kompostoitaisiinkin) lämmittää ilmastoa ihan yhtä paljon kuin muovin poltto ilman energian talteenottoa.

Biojätepussi ei siis missään näkökulmassa ole ekoteko. Ehtyviä luonnonvaroja käytetään tuotteeseen jota ei voida kierrättää, vaan on täysin kertakäyttöinen. Nyt siis kaikki vain paperipusseja (lehtiä hamstraamaan) iloisesti väkertämään! :)

 Yksi tapa tehdä biojätepussi:

            

Ota 2 tai 3 sanomalehtiaukeamaa ja taita alareunasta n. 5-7cm. Taita kolmeen osaan ja laita päälimmäinen kolmas alareunasta sisäkkäin. Käännä koko hässäkkä niin että sisäkkäin aseteltu kohta pöytää vasten. Taita puoliksi niin, että yläreuna menee alataitoksen sisään. Avaa pussi.

(onpa vaikeaa selittää sanallisesti, mutta ehkä kuvista on jotain hyötyä)