Uutispalvelut ovat täynnä uutisointeja toiselta puolelta maapalloa. Ei voi välttyä kuulemasta kaikesta siitä hädästä ja tuhosta mitä Japanissa tällähetkelläkin koetaan. Yksi nykyhistorian suurimmista maanjäristyksistä tuossa maassa ei riittänyt. tuli Tsunami. Ja aivan kuin siinä ei vielä olisi ollut tarpeeksi, taistellaan kaiken tämän hävityksen keskellä vielä ydinkatastrofia vastaan. 

On järkyttävää lukea ja katsoa tv:stä näitä uutisointeja, niissä tulee niin konkreettisesti ilmi se, miten avuton ihminen lopulta on luonnonvoimien edessä (ja miten vaikeaa on hallita ihmisen itse luomia rakennelmia). 

Yksi asia tosin on erityisesti ihmetyttänyt viimepäivinä. Vaikka ymmärrän sen, että nämä uutiset järkyttävät, aiheuttavat huolta toisten ihmisen ja kansakunnan puolesta, niin ei kai sentään ole syytä panikoida täällä kotoisessa Suomessa? Heti ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen pompsahti silmiini uutinen, jossa kerrottiin apteekkien hyllyjen tyhjentyneen joditableteista. Ei Japanissa, vaan täällä Suomessa. Mielestäni yllättävää. Vaikka maailma on pienentynyt parantuneiden yhteyksien kautta paljon, ovat välimatkat fyysisesti silti pitkiä. Vaikka Fukushimassa tapahtuisi vielä vakavampikin onnettomuus, ei ydinlaskeuma ihan tänne asti yllä. 

Ensimmäinen ajatus oli, että vanhempi väestö nyt hamstraa ihan vain varmuuden vuoksi niitä pillereitä. Pitäähän kilpirauhanen saada suojattua mahdolliselta säteilyltä. Mutta olin väärässä. Suurin joditablettien ostajajoukko löytyikin kolmikymppisistä aikuisista. Enpä olisi uskonut, että oma ikäryhmäni noin alkaa panikoida. Vai varaudutaanko tässä nyt siihen, jos vaikka Suomessakin tapahtuisi jokin yllättävä luonnomullistus ja ydinvoimalat joutuisivat vaikeuksiin?

Onko Suomi niin rauhallinen maa, että kaikki ulkomailla tapahtuvat kriisit otetaan "omiksi"? Kun ei päästä Suomessa osallistumaan kriiseihin, niin pitää jotenkin saada konkreettisesti reagoida kaukomaiden onnettomuuksiin. Tekemällä tehdään paniikkia. 

Minä voisin panikoida vaikka siitä, että nyt kun nuoret vanhemmat ostelevat niitä joditabletteja "varuiksi", niin kai he myös lapsiaan näillä lääkitsevät olematonta säteilyä vastaan? Jodia ei saisi missään nimessä syödä turhaan, eikä ilman viranomaisen lupaa (kehotusta), sillä sivuvaikutusten riski on paljon suurempi kuin mahdollinen hyöty.

Mikä sitten on vaarallinen määrä säteilyä, milloin pitäisi alkaa huolehtia kilpirauhasensa toiminnasta? Terveushaittoja ilmenee kun saadaan 1000 millisievertiä sätelyä. 100mSv kohdalla on jo jonkinlaiset suojatoimet tarpeen. Ydinvoimalatyöntekijöillä on vuosittainen sallittu "annos" 50mSv. Japanin tilanne ei vaikuta täällä Suomessa asti mitenkään. Jos Suomea kohtaa ydinvoimalaonnettomuus, antaa viranomaistaho kehoituksen jodin nauttimiseen, jos se on tarpeellista.

Suomessa säteilyä saadaan keskimäärin noin 3,7 millisievertiä vuodessa. Noin puolet tästä annoksesta aiheutuu sisäilman radonkaasusta. Maaperän sisältämistä radioaktiivisista aineista aiheutuu keskimäärin 30 prosenttia ja säteilyn käytöstä terveydenhuollossa noin 15 prosenttia. Vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeumasta johtuva annos on alle prosentin suomalaisten vuosittain saamasta säteilyannoksesta.

Ei haittaa terveydelle

Säteily ei ole noussut Suomessa

Jos Fukushimassa ydinvoimalan työntekijät ovat nyt altistuneet 100mSv säteilylle, niin meillä Suomessa tuskin on mitään hätää... Joten älkää hyvät ihmiset syökö turhaan joditabletteja. :)

----------------

Keskitytään me auttamaan minkä voimme (rahallisesti), ja samalla vaikka kehittelemään tehokkaampia ja parempia tapoja tuottaa uusiutuvista energiamuodoista sähköä sekä huolehtimaan että omien ydinvoimaloidemme turvallisuusjärjestelmät ja varajärjestelmät ovat kunnossa.

Niinkuin Linnunradan käsikirja liftareille neuvoo: Don't panic