Löysin eilen itsestäni pienen leipurin taas vaihteeksi. TV:n töllötys kun ei jaksanut kiinnostaa ja mitään muutakaan mielekästä ei tullut mieleen, niin aloinpa leipoa (kun ensin olin passittanut miehen kauppaan leipomatarpeita ostamaan).

Ensimmäinen haaste oli keksiä jotain hyvää mitä leipoa. 

Silmiin osui taatelikakun ohje. Siitä tulikin paljon muistoja mieleen. Isoäitini tapasi tehdä joka joulu kaikille lähisukulaisille taatelikakkuja joululahjaksi. Ne olivat hyviä. Se oli yksi parhaista lahjoista :) Nyt ei isoäiti enää jaksa kakkuja tehdä, pari vuotta on jo mennyt ilman tuota mummon taatelikakkua. Siispä päätinkin kokeilla tehdä sellaisen nyt itse!

Suunnittelin jo, että jos tämä nyt onnistuu, voisin tällätavoin periä tuon mummon roolin ja tehdä kaikille lahjaksi taatelikakun.

Noh... tein mielestäni kaiken ihan ohjeen mukaan. Kypsyttelin kakkua pitkään ja hartaasti alhaisessa lämmössä (n.160-175 astetta). Ja kyllähän se ihan meheväksi kypsyikin lopulta. Mutta tuo väri.. miksi se ei ole sellainen kuin mummolla? Mummon kakut (ja tuossa ohjekirjassa oleva kakku) ovat tumman ruskeita... minun kakku on vaalean ruskea.. vain muutaman asteen tummempi kuin vaalea kuivakakku... Maku on kyllä ihan hyvä, muttei läheskään niin herkullinen kuin mummon tekemissä kakuissa. Onko vika taateleissa, uunissa, aineksissa, sekoituksissa, minussa...? Ehkä se taatelimössö ei ollutkaan tarpeeksi pientä mössöä? Nyt kakkuun jäi aika isojakin taatelin palasia.

Pitänee yrittää vielä toistamiseen. 

 Tässä ohjeeni:

n. 150- 200g kivettömiä taateleita

2dl vettä

200g voita/margariinia

2 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä

1tl vanilliinisokeria

2 tl leivinjauhetta

n. 3 1/2 dl vehnäjauhoja

 

Keitä taatelit pehmeiksi kattilassa. Lisää kuumaan seokseen rasva sulamaan.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kerma ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Lisää lopuksi taateli-rasvaseos

Kypsennä hyvin voidellussa kakkuvuoassa 175 asteessa (loppuvaiheessa 150 asteessa) noin tunnin ajan.