Tekipä mieleni listata ulkomuistista ja oman seurakunnan nettisivuja avuksi käyttäen, että mitäs kaikkea sieltä seurakunnasta nyt sitten saa. Ja onhan siellä kaikenlaista, varmasti iso osa jäi luettelosta poiskin (erityisesti nuorille (perheettömille) aikuisille suunnattu toiminta... ellei nyt sitten erilaiset musiikki- ja harrasteryhmät sinkkutoiminnan lisäksi olisi sellaisia tuohon ikäryhmään iskeviä. Näin äkkiseltään näyttäisi, että yhteiskunnan vähäosaiset saavat monenlaista tukitoimintaa. Ehkä pitäisikin olla iloinen jos ei tarvitse kaikkia kirkon palveluita henkilökohtaisesti?

Listaa (jäi kyllä melko suppeaksi, saa täydentää ken tahtoo):

Perhekerhot. Perheleirit. Päiväkerhot. Lastenleirit. Pyhäkoulu.
Erilaisia kerhoja kouluikäisille: aamu- ja iltapäiväkerhot, kokkikerhot, sählykerhot, askartelukerhot, musiikkiryhmät, partio.
Rippikoulutyö, nuorisotyö, erityisnuorisotyö (mm. operaatio Saapas sekä erilaiset tukitoiminnat ja tukiryhmät kouluissa ja lastenkodeissa jne. nuorien auttaminen erilaisissa elämän solmukohdissa ja ongelmissa). Isostoiminta, kerhonohjaajakoulutus ja -toiminta, opiskelijatyö (oppilaitospastorit). Retkiä, leirejä, illanviettoja, harrasteryhmiä, koulutuksia, festarimatkoja jne.

Raamattupiirit, liikuntapiirit, luovan toiminnan piirit, Alfa-kurssit, retriitti, hiljaisuuden talot ja -illat, pyhiinvaellukset, Katekumenaatit. Keskusteluillat ja -sarjat, erilaiset messut ja jumalanpalvelukset (myös erityismessut), kuorotoiminta, bänditoiminta, konsertit (seurakunnan järjestämät konsertit ovat aina ilmaisia!), yhteislaulutilaisuudet.

Työttömien ruokailut ja retket sekä muu toiminta (mm. erilaiset työpajat).
Sinkkutoiminta (yksinelävien tukeminen ja vertaisryhmän löytäminen, sinkkuillat kahvilat jne).
Naisten ryhmät ja miesten ryhmät sekä sateenkaariryhmät.
Varttuneen väen päiväpiirit ja kahvilat. Kuntopiirit ikäihmisille. Diakonian lähimmäispalvelu ja kotikäynnit.
Sairaala- ja palvelutalovierailut ja siellä järjestettävä harraste- ja viriketoiminta. Sukututkimuskurssit.
Maahanmuuttajatyö (sisältää monenlaista toimintaa ja sopeuttamista/koulutusta/tukea). merimieskirkko. Vapaaehtoistyön koordinointi (mm. Suurella sydämellä).
Diakonian  vastaanottotyö. Taloudellinen avustaminen ja neuvonta, tukiasunnot, päihde- ja huumeongelmaisten tukeminen, vankien ja vapautuvien tukeminen. Ruuan jaot, leipäkirkot ja muu avustustyö.
Diakoniapiirit, kylätoimikunnat, vanhusten, vammaisten, mielenterveysongelmaisten, riippuvuuksista kärsivien ym. tukiryhmät ja piirit, perheryhmät, kriisiryhmät, sururyhmät, sielunhoito ja keskuteluapu.
Kirkolliset toimitukset (häät, hautajaiset, kasteet, konfirmaatiot, kodin siunaamiset ym.)

Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. (Palvelut ovat maksuttomia ja asiakkaaksi voit hakeutua, vaikka et olisi evankelisluterilaisen kirkon jäsen.)

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. 
Tekstari-helpistä taas saa apua ja tukea tekstiviestitse.

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. Sairaalapapit toimivat osana sairaalan organisaatiota, mutta ovat kirkon palveluksessa. Kaikissa suurissa sairaaloissa on vähintään yksi sairaalapappi, pienten yksiköiden sielunhoidolliset tehtävät hoitaa paikallisseurakunta.

Kirkon sisällä toimii lukuisia erilaisia yhdistyksiä ja ryhmiä joille tarjotaan tilat toimintaa varten. Myös seurakuntalaiset voivat varata seurakuntien tiloja (Kurssikeskukset ja seurakuntasalit jne)) perheen kirkollista juhlaa varten. Tällöin seurakunnan tiloissa olevat kalusteet, astiat, koneet ja laitteet ovat vapaasti käytettävissä.

Kansainvälinen vastuu. Kirkon ulkomaanavun ja lähetystyön puitteissa autetaan erityisesti köyhissä maissa olevia lähimmäisiämme ja edistetään kansainvälistä solidaarisuutta.

Kirkko pitää huolta myös suuresta määrästä kulttuuriperintöä erityisesti rakennusten ja soitinten sekä kirkkotaiteen osalta. Samoin myös hautausmaiden ylläpito ja hautaustoimi on annettu kirkon tehtäväksi. Seurakunnat osallistuvat maan virallisen väestötietojärjestelmän ylläpitämiseen lakisääteisesti määrätyllä tavalla.  

Erilaiset vuodenaikaan ja kirkkovuoteen sekä vuositeemoihin/ajankohtaisiin asioihin liittyvät tapahtumat ja tempaukset, joita on mahdoton luetella kattavasti... monet näistä tapahtumista/tempauksista eivät aina selkeästi profiloidu seurakunnan/kirkon järjestämiksi (liekö kirkon viestinnässä ongelmaa).
 
Eri seurakuntien työmuodot ja toiminta  toki vaihtelee riippuen seurakunnan koosta ja väestöstä. Listausta erilaisista työmuodoista ja seurakunnan palveluista voisi siis jatkaa vielä pidemmällekin ja toisaalta kaikkialla ei ole kaikkea.
 
Seurakuntalaiset osallistuvat jatkuvasti seurakunnan arkeen: tapahtumien osanottajina, vapaaehtoistyössä, toiminnan vetäjinä ja järjestäjinä. Seurakunnan toimintaan ja päätöksentekoon voi vaikuttaa myös ottamalla osaa seurakuntavaaleihin ja kirkkoherran vaaliin, sekä tekemällä aloitteita seurakunnan luottamuselimille. Seurakuntalaiset siis valitsevat seurakuntavaaleissa seurakuntien päätökset tekevät luottamuselimet (seurakuntavaltuusto/seurakuntaneuvosto/kirkkovaltuusto/kirkkoneuvosto), jotka taas valitsevat kirkolliskokouksen (kirkon ylin toimielin ja päätösten tekijä) edustajat.