Nenä tukossa, yskä herkässä, henki pihisee ja outo väsymys valtaa kehon. Se on syysflunssan aika. Erilaisia keinoja vilustumisen ehkäisyyn on varmasti yhtä monta kuin on sairastajaakin. Itse olen luottanut lämpimän teen voimaan, c-vitamiinipommeihin, carmolikseen ja echinaforceen. Lämpimät villasukat ovat jo jokapäiväisessä käytössä ja kaulahuivi tuo lisälämpöä syksyn viimoihin. Yksi hyvä keino torjua kaikenlaiset kiertävät flunssat on säännöllinen käsienpesu. Tämähän opittiin jo lapsena äidiltä ja viimevuoden sikaflunssa muistutti siitä jälleen.

Muitakin keinoja vilustumisen torjuntaan on. Näin kertoo ainakin Ilta-Sanomat.

1. Kävele reippaasti

Jos flunssasi on vasta pienen tukkoisuuden asteella, voit lähteä reippaalle kävelylle. Tuoreen tutkimuksen mukaan kipakka kävely vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa siten pitämään flunssan poissa.

Jos niiskutuksen lisäksi ilmenee muitakin oireita, kannattaa jättää lenkit väliin ja pysyä pedissä.

2. Niistä varoen

Vaikka nenäsi tuntuu kuinka tukkoiselta, ei sitä ehkä kannatakaan niistää auki kaikin voimin. Hurjasti niistämällä saatat työntää limaa sivuonteloihin, jotka saattavat edelleen tulehtua.

Sen sijaan että niistäisit molemmilla sieraimilla, kokeile niistää vain yhdellä sieraimella kerrallaan. Limakalvonturvotusta lääkkeitäkin voi kokeilla.

3. Heitä löylyä

Tutkimukset osoittavat, että saunan kuuma ja kostea ilma vaikuttaa flunssan ensioireisiin samaan tapaan kuin runsas nesteiden nauttiminen: nujertaa myrkyllisiä aineita kehosta.

Saunaan ei kuitenkaan kannata mennä, jos flunssa on jo toden teolla tuloillaan tai kuumevaiheessa. Löylyttely voi nimittäin pahentaa ja pitkittää oireita.

4. Hörppää kuumaa hedelmä- tai marjamehua

Kuuman mehun juominen on entuudestaan tuttu flunssalääke, mutta kuuman omena tai mustaherukkamehun juomisen on nyt myös tieteellisesti todistettu lievittävän muun muassa yskää, kurkkukipua ja nenän vuotamista.

Nyt etsitään todisteita siitä, onko muilla kuumilla juomilla samanlaisia vaikutuksia.

5. Haukkaa paprikaa

Erityisesti C-vitamiinipitoisen punaisen paprikan uskotaan vähentävän flunssan oireita ja pituutta.

Vastustuskykyä parantavina ruokina pidetään myös jogurttia, valkosipulia, oreganoa, vihreää teetä ja kurpitsaa.

 

Nyt siis lenkkeilemään, saunomaan ja kuumaa mehua juomaan! Pidetään ikävät niiskutukset poissa syksyistä eloa häiritsemästä.