Kuolema kivittämällä, kuulostaa hyvin epätodelliselta asialta jota on vaikea sisäistää. Se on jotain josta on kuullut kenties rippikoulussa raamatun kertomuksia läpikäydessä (Jeesus pelastaa naisen kivitystuomiolta: "se joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven"). Eilen kuulin uutisista, että kivittäminen on todellisuutta myös nykypäivinä.

Iranilainen nainen on tuomittu kivitystuomiolla aviorikoksesta. Myöhemmin tosin on alettu epäillä että hänellä olisi jotain tekemistä miehensä murhan kanssa. Tietenkin ennen varsinaista kivitystä nainen kärsii myös raippatuomion säädyttömyydestä. Tästä voi huomata ainakin sen, että aviorikos luokitellaan pahemmanlaatuiseksi rikkomukseksi.

Kivitystuomio. Sitä alkaa väistämättä miettiä, kuinka kauan ihmisen pitää kärsiä kivisateessa ennenkuin pääsee tuskistaan? Ei kuulosta kovinkaan inhimilliseltä tavalta kuolla. Entä kuka nuo kivet heittää? Onko siellä suuri vapaaehtoisten joukko viskelemässä kiviä naista kohti? Millainen ihminen pystyy osallistumaan tuollaiseen kuolemaan, saati edes katsomaan sitä kärsimystä?

Itse en kannata kuolemantuomiota lainkaan, mutta erityisen pahaa tekee se, että kuolema tapahtuu noinkin väkivaltaisesti. Voidaanko edes olla varmoja naisen syyllisyydestä murhaan? Onko aviorikos oikeutus kuolemanrangaistukseen? Eikö rikollisella ole ihmisoikeuksia? Iranin ulkoministeriön edustaja kommentoi Euroopassa syntynyttä kohua näin: "Valitettavasti Euroopassa puolustetaan henkilöä, joka on tuomiolla murhasta ja aviorikoksesta. Ne ovat kaksi tämän rouvan tekemää vakavaa rikosta eikä niistä pidä tehdä mitään ihmisoikeuskysymystä".

Onko kuolemanrangaistus sitten koskaan inhimillinen? Ehkäpä, jos verrataan sydämenpystäyttämistä kemiallisin keinoin esimerkiksi juuri tähän kivittämiseen, voisi helposti tulla siihen tulokseen että toinen tapa voisi olla inhimillisempi toista. Jos toisen elämä pitää ottaa, eikö sen voisi ottaa mahdollisimman pienellä kidutusmäärällä? Tosin, voisi myös kysyä, kenellä meistä on oikeus päättää toisen ihmisen elämästä tai kuolemasta...

Herää myös kysymys, kuinka monta miestä on tuomittu kivityskuolemalla? Vai onko mahdollisesti niin, että tuo rangaistusmuoto on varattu vain naisille?

Olen järkyttynyt.