Yksi vaikuttavimpia musikaaleja joita olen nähnyt, on Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Opera. Muistan, kun näin sen ensimmäistä kertaa, oppuduin tarinaan täysin. Musiikki tuntui sielussa asti ja sai monessa kohtaa kyyneleet silmiini. Oli helppo samaistua tarinan hahmoihin.

Yksi asia musikaalissa tuntui oudolta. Miksi Christine valitsi Raoulin Phantomin sijaan? Mielestäni tuo Oopperan kummitus oli mielenkiintoisempi, jännittävämpi, mystisempi, jollain tavalla niin ihanan rikki ja epätäydellinen mutta täynnä uskomatonta karismaa. Kun taas Raoul, tuo pelastava ritari, turvallinen, lempeä ja tavallisen tylsä... miksi kukaan rakastuisi tavikseen, pehmoon, naapurin poikaan? Näin siis ajattelin nuorempana.

Tänään satuin puoli vahingossa katsomaan pienen pätkän kyseisestä musikaalista. Tuo kaunis rakkauslaulu - All I ask of You. Huomasin laulua ja sen sanoja kuunnellessani, että ajatukseni Christinen valinnasta on muuttunut täysin. Mietin sitä, kuinka ihanaa on huomata että rakkaus ei ole pelkoa, se ei ole toisen lumouksessa olemista ja rikkinäisyyden korjaamista, se ei ole sitä että vaaditaan. Oopperan kummituksen rakkaus oli vääristynyttä ja jollain lailla pimeää. Ahdistavaa. Kun taas Raoul oli vilpitön, lempeä ja halusi vain sitä mikä on hyvää ja kaunista. 

 

Mietin myös mennyttä elämääni. Hain nuorena niitä jännittäviä ja mystisiä "Phantomeita", ja niitä myös sain. En osannut arvostaa lempeää, rehellistä ja huomaavaista miestä. En osannut arvostaa "tavallista", se oli mielestäni tylsää. Mutta nyt olen huomannut, mikä onni on siinä, että on turvallinen, tasapainoinen ihmissuhde. Olen löytänyt Raoulini.

Eikä Raoul edes oikeasti ole tylsä tai karismaton, ei sitten lainkaan! Tasapainoinen elämä ei olekaan synonyymi tylsyydelle, on yksi elämäni tärkeimmistä oivalluksista. Se on vapaus.

"No more talk of darkness,
Forget these wide-eyed fears
I'm here, nothing can harm you
My words will warm and calm you
Let me be your freedom,
Let daylight dry your tears.
I'm here with you, beside you,
To guard you and to guide you..."