15 yötä jouluaattoon

"... kaappiin kurkistin mä salaa, jospa löytyis joulukalaa..." lauletaan eräässä joululaulussa. Minulle jouluruuista kala on ehkäpä se kaikkein mieluisin. Erityisesti savustettu lohi kuuluu joulupöytään, samoin kuin graavilohi (vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta). Lipeäkala ei kuulu aivan herkkulistan kärkipäähän, mutta sekin kyllä katoaa lautaselta pippurin ja valkokastikkeen kera.

Kalatiskilläkin olisi silti hyvä muistaa myös vastuullisuus. Eko-kuluttaja muistaa tarkistaa, olisiko kenties lähiseuduilta pyydettyä kalaa myynnissä (paras olisikin ostaa suoraan kalastajalta). 

No mitäpä WWF:n kalaopas kertoo esimerkiksi omasta suosikistani lohesta?

"Kirjolohi on tärkein Suomessa kasvatettu kalalaji. Sitä kasvatetaan pääasiassa ruokakalaksi lammikoissa ja verkkoaltaissa. Kirjolohen kasvattamisesta syntyy kuormitusta vesistöihin. Suosi kotimaassa kasvatettua kalaa sillä suomalainen kalankasvatus tarvitsee ympäristöluvan ja tuotannon suoriin ympäristövaikutusten vähentämiseen on kiinnitetty paljon huomiota" 

"Itämeren merikalastuksen ongelmana on, että se ei erottele voimakkaiden ja heikkojen lohijokipopulaatioiden kaloja toisistaan. Lisäksi luonnonlohia ei voida kalastuksessa erottaa istutetuista lohista, koska istukkaiden evämerkintä ei ole vielä laajasti käytössä.  Lohen viljelyssä kuluu enemmän kalaa kalanrehuun kuin mitä itse viljely tuottaa. Norjan viljelylaitosten karkulaiset aiheuttavat tautiriskin luonnonpopulaatioille ja risteytyminen heikentää villin lohen elinkelpoisuutta."

Nämä asiat mielessä pitäen aion nauttia tämän joulun kalani :)