Lueskelin eilen illalla jostain käsiini eksynyttä pientä vihkosta nimeltä Ekonistin käsikirja. Hauska nimi, siitä tulee itselle mieleen linnunradan käsikirja liftareille vaikka ehkä ennemminkin pitäisi tulla mieleen "ekoilu for dummys". No, jokatapauksessa löysin vihkosesta monia hyviä vinkkejä ja kaikenlaista puuhaa ekoiluun liittyen.

Yksi, mikä erityisesti sai minut miettimään hyttysverkon ostoa, oli ohje uusiopaperin teolle. Siihenhän nyt muutoin löytyy tarpeet varmasti jokaisesta kodista johon joku sanomalehti tai mainos tulee. Ei tarvita kuin ämpäri ja joku laakea astia (esim. pesuvati tai vauvan amme), vettä, viira tai kehyksiin pingotettu hyttysverkko, pesusieni tai pieni pyyhe ja kangasta paperin kuivaamista varten. Niin ja tietysti sitä sanomalehteä ja/tai mainoslehtiä

Jos haluaa sävyttää paperia, voi värjäykseen käyttää esimerkiksi punajuurimehua, mustikkasosetta tai kahvia. Paperisilppu saa olla vedellä täytetyssä ämpärissä väriaineineen pari päivää, jonka jälkeen tuo seos sekoitetaan puuromaiseksi massaksi (sauvasekoitin toimii tässä ilmeisesti ihan hyvin apuna).

Sitten vain runsaasti lämmintä vettä laakeaan astiaan, jonne sitten sekoitetaan tuo paperipuuro (ohuehkoksi velliksi). Upotetaan viira (hyttysverkkoviritelmä) astiaan vellin alle ja nostetaan vaakatasossa, jolloin paperimassa jää paperiarkin muotoon viiran päällle ja ylimääräinen vesi valuu pois. Veden valumista voi auttaa pyyhkimällä pienellä pyyhkeellä viiran alta. Valmis massa kumotaan sen jälkeen kankaalle ja asetetaan toinen kangas päälle. Kaulimella voi muutaman kerran pyöräytellä, jos haluaa edistää kuivumista.

Paperia voi koristella esimerkiksi kukilla (laitetaan paperiin kun arkki on vielä märkä).

 

Eikun vaan omaa uusiopaperia värkkäämään! :)